Филмът Близо (Close) на белгийския режисьор Лукас Донт спечели Европейската филмова

...
Филмът Близо (Close) на белгийския режисьор Лукас Донт спечели Европейската филмова
Коментари Харесай

Бойкотираният у нас филм Близо спечели Европейската награда на публиката

Филмът " Близо " (Close) на белгийския режисьор Лукас Донт завоюва Европейската кино премия на публиката LUX за 2023 година Тя му бе връчена тази вечер на гала в Европейския парламент в Брюксел. Копродукцията сред Белгия, Франция и Нидерландия нашумя в последните седмици у нас с двата вандалски протеста от последователи на " ", които стопираха прожекции надлежно в кино " Одеон " в София и Фестивалния и конгресен център във Варна.

Те нарочиха кино лентата като пропагандатор на хомосексуална агитация и педофилия, откакто той бе включен в програмата на Sofia Pride Film Fest, и тормозиха посетителите пред двата киносалона. Всъщност " Близо " е филм за другарството, за натиска на публичните упования, за загубата, виновността и... хомофобията (явно не вирее единствено у нас).

Точно както преди две седмици на Sofia Pride Film Fest, прожекция на кино лентата " Близо " бе провалена и във Варна. Не се размина без екшън. Филмът трябваше да се излъчи довечера във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ).

Въпреки опитите за бойкот " Близо " е по екраните от 23 март и може да се гледа в огромните градове у нас. Филмът, който е притежател на Гран при от Кан, номинации " Оскар ", " Златен глобус " и " Сезар ", имаше няколко прожекции и преди този момент на " София филм фест " и акцията на номинираните за премия LUX. 

LUX (от латинското " светлина ", по прилика с името на основателите на киното братя Люмиер) е отличие с къса история - Европейският парламент и Европейската кино академия го учредяват през 2007 година Първият лауреат е " На прага на парадайса " на германско-турския режисьор Фатих Акин.

Призът e основан през 2007 година от Европейския парламент и Европейската кино академия, а първият лауреат е " На прага на парадайса " на германско-турския режисьор Фатих Акин. Първоначалното значение на премията е алегорично, само че тя има и практично измерение - разпространение на еврокиното чрез субтитриране на филмите на всичките 24 езика на Европейски Съюз, както и безвъзмезден показ, на кино и онлайн, в 27-те страни членки. Това получават всички номинирани (по-рано три, а в този момент пет), освен печелившият.

Другите четири кино лентата, номинирани за премията тази година, бяха " Алкарас " на испанката Карла Симон, " Изпепеляващи дни "  на турския режисьор Емин Алпер, " Блуждаещ огън "  на Жоао Педро Родригеш (Португалия) и " Идиотският триъгълник "  на шведския режисьор Рубен Остлунд.

Филмът победител беше определен посредством съчетание на обществено гласоподаване и гласоподаване от страна на членовете на Екологичен потенциал, като всяко от тях имаше тежест от 50%. Около 45 000 зрителски гласове бяха дадени в платформата за награди онлайн, 360 гласа дадоха членовете на Екологичен потенциал. До 2019 години лауреатът се избираше единствено от евродепутатите, откакто номинациите биваха определяни от панел кинопрофесионалисти от Стария континент, написа " Сега ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР